Chat with us, powered by LiveChat

Velkommen til Beitostølen Resort!

book nå

KNUTSHØE 1517 moh

Hva kan du forvente:  Knutshøe er Besseggens tøffe lillebror. Ser ufarlig ut, men er en del luftigere enn storebror. Turen er krevende og umerket, med noen utsatte partier. Velg denne turen i godvær! Og IKKE forsøke å gå ned på noen av sidene ila turen, men følg ryggen hele veien, både om du velger å gå t/r eller følge hele ryggen over for å gjøre dette som en rundtur. Velger du rundturen får du med deg vakre Leirungsdalen på retur, og det i seg selv er verdt turen.

 • Område:
  Gjende/ Leirungsdalen
 • Type:
  Fottur
 • Gradering:
  Krevende, men også egnet for familier med turvante barn
 • Lengde og varighet:
  7,5 km t/r  til toppen ila 2,5- 3,5 timer eller 12,5 km som rundtur gjennom Leirungsdalen som trase for returen,  og beregn da ca 5-6 timer, avhengig av antall pauser og fart.
 • Høydemeter:
  450 høydemeter
 • Sesong:
  Jun – Okt (Selv om snøen er smeltet, vent gjerne til etter sankthans/primo juli før du går her pga vernehensyn)
 • Naturområde:
  Turen går i og over tregrensen. Du er i Jotunheimen nasjonalpark deler av turen.

Hvordan er turen underveis: Du starter fra parkering ved Fylkesvei 51. Stien går småkupert og over gjerder og en elv før du svinger mot starten av Knutshøe. Stien bort mot det første og bratteste klyvepunktet i løpet av turen. Her må du være ekstra påpasselig om det er vått.
Det finnes en alternativ trasé (bjørk og kratt) ca 500 meter lengre inn Leirungsdalen, om det kiler litt for mye i magen når du skal klyve opp første punktet (se kart).

Det er ikke merket løype i løpet av turen, men det gir seg selv om valg av trasé (stien er tydelig) og følger ryggen av fjellet hele veien. Det går stille og rolig innover i bølger av småtopper før markant klyvetopp opp til selve toppen med varde og fantastisk utsikt innover Gjende, over til Besseggen og ned på begge sider av fjellet. Etter litt lunch og bilder, kan du ta samme vei tilbake. 

Bestemmer du deg for å gå rundturen må du følge ryggen nordvestover, (husk ikke noen snarveier ned på sidene), helt til en kommer ned til Leirungsåi. Partiet ned her ligner mye på partiet opp på endre siden. Bare at alt blir motsatt. Småkupert nedover på tydelig sti. På enden av fjellryggen finner du et stiskille.  Velg stien til venstre for å komme tilbake til startpunktet. Stien går oppover langs Leirungsdalen. Her er det utrolig flott og frodig med nydelig vann (Øvre Leirungen) med fantastiske sandstrender og bildevakker elv som slynger seg eksotisk nedover dalen.

Forventning til deg: Vær tidlig ute om du ønsker å parkerer på parkering ved F 51, eller i nærheten på veiskulderen. Det er trangt og mye trafikk. Går du turen som rundtur og følger Leirungsdalen tilbake kan det være greit med litt myggolje klar i sekken. Har du med deg din firbeinte venn (hund) må du nok regne med å hjelpe til på begge klyvekpartiene.

Enklere alternativ: Gjendehøe 1257 moh.

Adkomst med egen bil: Følg F51 mot Gjendesheim/ Maurvangen camping. Sirkelrund parkering 3,5 km før avkjøringen til Gjendesheim. Her fylles det fort opp i sommerferien, eller andre ferier/ helger også. Vurdere andre parkeringsmuligheter og heller forlenge fotturen litt lengre. Det er en liten parkering ca 1 km før den sirkelrunde og 1,7 km etter, som er alternativer.

Adkomst med kollektivtransport: Valdresekspressen kjører hver når veien F 51 Valdresflye er åpen.  Det er Nor-way Bussekspress, som betjener strekningen. Rute NW161 Valdresekspressen

Anbefalt kart: Besseggen Norge-serien Turkart 1 : 50 000

Flere bilder fra Knutshøe nedenfor og flere andre TURBESKRIVELSER her.