Chat with us, powered by LiveChat

Velkommen til Beitostølen Resort!

book nå

KALVEDALEN 765 moh

Hva kan du forvente: Kalvedalen er en sjelden opplevelse av ekstrem natur som lukker deg inn i ett elvejuv hvor fjellsidene går loddrett ned på alle kanter ila turen. Når det har vært nedbør, eller er tidlig på sommeren, ser du 2-3 side fosser ila turen i tillegg til hoved fossen innerst i dalen. Elv som renner langs hele turen og flott bjørkeskog og fjellblomst det meste av veien. Har du gått Utladalen eller har et ønske om å prøve det (Norges dypeste dalføre) er Kalvedalen en miniutgave av denne. Med både høye og bratte kanter, og fantastiske fossefall som kommer ned langs sidene innimellom.

  • Område: Beitostølen/Slettefjell/Raudalen
  • Type: Fottur
  • Gradering: Middels, delvis godt synlig sti.
  • Lengde og varighet: ca 4 km t/r, ca 2 timer, avhengig av antall pauser og fart. Du følger samme sti inn som ut.
  • Høydemeter: 90 høydemeter
  • Sesong: Jun – Okt
  • Naturområde: Turen går over elv, i skog langs elv. Ur/stein opp mot fossen.

Hvordan er turen underveis: Du starter ved kanten av steinbruddet som ligger innerst i Raudalen. Her er det grei parkering for 4-5 biler, ved kanten av bruddet, der asfaltveier slutter. Turen går langs gammel vei på kanten av steinbruddet bort til starten av denne flotte dalen. Fra kanten av bruddet går vei over til sti, der du vil se elvas krysningspunkt etter ca. 500 meter. Da holder du slakt høyre på umerket sti ned til elva (se på kart). Du vil se både en bro tilhørende kraftverket i området, og kraftstasjon på vei bort til elven, men bare se, og ikke røre. 

Krysningen over elven går fint for de fleste. De minste barna kan sikkert få en hånd å holde i, eller kanskje det er mor eller far som trenger litt støtte. Har du pene sko på, kan disse tas av de 3-5 meterne det er over elven. Det ligger godt med  stein som du kan balansere på over (se bilde) til motsatt side. Videre holder du deg på venstre siden av elven helt opp til fossen. Og flere områder med gressletter kan benyttes til å legge seg og bare nyte naturen, eller kanskje medbrakt niste. 

Oppe ved foten av fossen er det steinur, som lett forseres, og er det godt med vannføring når du besøker her oppe, må du nok beregne å bli litt vått om du nærmer deg helt bort til fossen.

Samme vei tilbake. Bare med litt større smil i ansiktet.

Forventning til deg: Og alltid ta med deg søppel, så det ikke blir liggende igjen i naturen. Og parker effektivt så flere får plass. Ikke hugge trær, om en ønsker å lage bål. Da har du med ved til dette formålet selv. (Fra 15. april til 15. september er det generelt forbudt å gjøre opp ild i skog og mark.)

Enklere alternativ: Knausehøgda – 1123 moh

Adkomst med egen bil:
Fra Beitostølen sentrum er det skiltet Slettefjellvegen. Følg først Beitostølvegen, deretter Lykkavegen forbi Lykkja til du kommer til et stort grustak på høyre side, ca 6 km. Her er det en liten plass på HØYRE oppe ved starten av grustaket  hvor du kan parkere.  Se markering på kartet. (Turbeskrivelse fortsetter underkartbildet.)

Kalvedalen parkering

Adkomst med kollektiv transport: Ikke kollektiv transport  

Anbefalt kart: Besseggen Norge-serien Turkart 1 : 50 000

Flere TURBESKRIVELSER finner du her.