Chat with us, powered by LiveChat

Velkommen til Beitostølen Resort!

book nå

BESSEGGEN 1174 høydemeter totalt

Hva kan du forvente: Uansett hvilken side av denne turen du starter, så er det en lang, og tildels bratt fottur med vakre innsjøer med forskjellige farger på begge sider av turstien. Du er oppe og snuser på høyfjellet i en av Norges mest kjente nasjonalparker. Og dette er desidert den mest populære fjellturen i Jotunheimen. 

 • Område:
  Gjende 
 • Type:
  Fottur
 • Gradering:
  Krevende. Passer for voksne, ungdom og fjellvante barn.
 • Lengde og varighet:
  13,7 km/ 6-8 timer, noen bruker lengre tid. Dette avhenger av den enkeltes form og antall pauser man tar underveis.
 • Høydemeter:
  1174 høydemeter totalt
 • Sesong:
  Juni – sept/okt
 • Naturområde:
  Turen går i vernet område

Hvordan er turen underveis: De fleste velger å starte turen fra bryggen ved Gjendesheim. Hvis du kjøper billett på nettet, er du sikret plass på den båtavgangen du har planlagt med. Så etter en flott tur med en av Gjendebåtene befinner du deg på kaien nedenfor Memurubu. Her starter turen steg for steg videre. Du runder turisthytten Memurubu i flokk fra båten, og så går det  bratt opp de første 400 høydemeterne. Her strekker flokken seg i lengde basert på forskjellige i interesser og kondisjon. Mange velger en liten pit stopp etter du har kommet deg opp bakken. Videre går det kupert frem til Bessvatnet som markerer starten på selve Besseggen. Du har den majestetiske Besshøe (2248 moh) på venstresiden helt frem til Bessvatnet. På hø side ligger smaragdgrønne Gjendevatnet langt under deg, og utsikten går så langt øyet rekker til begge ender av vannet. Oppe på de to «flatene» ila turen får du servert en cocktail av majestetiske fjell her inne i Jotunheimen nasjonalpark. 

Fra Bessvatnet sine 1373 moh, og opp selve Besseggen til toppen av Vestfjellet er det 370 nye spektakulære høydemeter. Selve eggen er en drøy km lang, og byr på noe klyving. Selv om du aldri er direkte utsatt for høyden, vil noen kjenne på et sug i magen her. Har du høydeskrekk bør du derfor forberede deg mentalt på dette, men like mye på spektakulær utsikt, fantastiske turopplevelser og magiske øyeblikk en slik bucketlist-tur vil kunne gi.

På toppen av Vestfjellet har du den ikoniske utsikten mot vestsiden av Gjende så mange før deg har foreviget med foto eller film. Velger du å gå motsatt vei, får du her litt mer sug i magen siden du skal gå ned Besseggen i stedet for opp. I tillegg må du tenke på å rekke båten tilbake, eller om det er overnatting tilgjengelig på Memurubu. På selve toppen av Vestfjellet finner du kanskje Norges største varde? Den er nesten en liten topp i seg selv. Etter toppen deler stien seg.

De fleste rusler ned til Gjendesheim, men det er også en del som velger å gå ned til Bessheim litt lengre øst.  

Uansett hvor du kommer ned, kan det anbefales å bestille seg noe godt å drikke og mat etter turen, klappe seg på skulderen og dele bildene og/eller opplevelsene dine til venner og familie. 

Rundt 50 000 mennesker kommer hvert år for å oppleve en av Norges mest populære fottur i løpet av det korte sesong vinduet fra juni til september. Men folkemengdene trekker neppe fra opplevelsen av å vandre gjennom «fedrelandet», i all sin eldgamle myte og historier.

Forventning til deg: Det er en krevende tur på 6 til 8 timer én vei. Selv om det ikke krever tekniske ferdigheter, må turgåere være i form. Ta med godt med drikke, noe å bite i, litt ekstra klær – og husk å besøke toalett før turen, da det ikke er så mange muligheter ila turen, ja faktisk ingen.

Enklere alternativ: Det er en flatere sti langs Gjende, som ofte blir kalt «blomsterruta» langs Norges flotteste fjellsjø. Turen går småkupert langs Gjende vannet hvor frodig natur, sandstrender og steinur gir deg en uforglemmelig tur på ca 11,5 km

Adkomst med egen bil: Parkeringsmuligheter på Reinsvangen ca 2 km unna og inkluderer shuttlebuss tur/retur startpunkt ved Gjende. OBS parkeringsavgift. 

Adkomst med kollektivtransport: Buss med Valdresekspressen til Gjendesheim fra Oslo eller Sogndal.

Anbefalt kart: Besseggen 1:50 000 Turkart

Flere bilder fra Besseggen nedenfor og flere andre TURBESKRIVELSER her.