Chat with us, powered by LiveChat

Velkommen til Beitostølen Resort!

book nå

BYGDIN-TORFINNSBU-BYGDIN 1065 moh

Hva kan du forvente: Storslagen natur langs «innlandshavet» Bygdin – Jotunheimens lengste. Flotte topper som stikker opp på begge sider av vannet. Reinsdyr kan finne på å passerer deg ila turen. Sau fra lokale bønder vil nysgjerrig eller dovent titte opp på deg og undres over «hvorfor slik hastverk»? 
Veteranbåten MS Bitihorn vil når sesongen er åpen for turer lage hekkbølge som bryter mot vakker stein eller sandstrand der du befinner deg på stien; to eller flere ganger ila dagen. Stien har god standar, og vardet/ T-merket fra start til slutt. Ved elvekryssinger er det satt opp bru, så det er ingen problem å komme seg over elvene som bruser med smeltevann fra 2000 m toppene. Siste eller første del av turen går på fjellvei (ca 3 km) fra eller frem til Bygdisheim (privat hotell/hytte).

  • Område: Bygdin / Jotunheimen
  • Type: Fottur evt. med Båt
  • Gradering: Middels, godt synlig og merket sti. En tur de fleste kan gjennomføre.
  • Lengde og varighet: 14 km en vei. 3-4 timer avhenging av fart.
  • Høydemeter: 117 høydemeter.
  • Sesong: Jun – September
  • Naturområde: Lett tilgang, og mer eller mindre flatt og tydelig sti / vei gjennom hele turen. Hovedsaklig dominert av gress, vierkratt, sprett fjellblomst, innsjø, myr og elver.

Hvordan er turen underveis: Hvis du er kjent med både Valdres og Jotunheimen sin natur, er følelsen idet du vandrer langs Bygdin at du går ut av eller inn i Jotunheimen.  Starter turen på Torfinnsbu etter en båttur med MS Bitihorn, fra Bygdin eller Eidsbugarden er det høye og steile 2000 m topper som dominerer rundt deg. Og etter hvert som turen går tilbake til Bygdin blir fjellene lavere og rundere som du ellers finner i nesten HELE vakre Valdres – og hele tiden ser du (hvis det er klarvær ) start og slutt av turen. Det kan være motiverende for mange. Torfinnstindene og eller Synshorn/ Bitihorn er synlig som start eller stopp. 

Mange velger gjerne å ta lunsjen på Hestevollen, som er et gammelt seterområde øst for Torfinnsbu. Under 2. verdenskrig hadde Tyskerne også en stor leir i området. Og rett ut av Hestavollen finner du den dypeste delen av Bygdin på hele 215 m dybde. Joda du ser det ikke, men er en besværlig tanke om dybde på vannet!

Forventning til deg:  Og alltid ta med deg søppel, så det ikke blir liggende igjen i naturen. 

Parker effektivt så flere får plass. 

Velger du joggesko, vil disse unektelig være både våt og kanskje trenge en runde i vaskemaskinen etter turens slutt. Stien har en del bløte partier, spesielt tidlig i sesongen eller etter kraftig regnvær. Vi anbefaler fjellsko, som gjerne også er testet ut, før turen. Har du ikke slike? Ja da er Beitostølen full av sportsbutikker som leverer i forskjellige størrelse og farge. Siden dette er over skoggrensen er vindjakke i sekken grei å ha om det blåser opp. Ikke forvente mobildekning gjennom hele turen.

Enklere alternativ: Tur med MS Bitihorn tur/retur, og da gjerne helt inn til Eidsbugarden, da det går rykter om sjokolade og kake til salg på DNT hytten der inne. Har du ikke sans for søtbakst kan du betale deg inn som dags-gjest og kose deg med lapskaus og flatbrød på DNT`s selvbetjenings hytte Torfinnsbu. Men her er det også nødvendig med å vaske opp etter seg selv,  noe du slipper på betjente hytter som de på Eidsbugarden kan presentere. Uansett valg, så er det flott natur på begge plasser  

.

Flere bilder fra Bygdin-Torfinnsbu-Bygdin nedenfor og flere andre TURBESKRIVELSER her.